Het ontstaan en de geschiedenis van geboortesteen sieraden

Het ontstaan en de geschiedenis van geboortesteen sieraden

Wist je dat bij elke geboortemaand en sterrenbeeld een edelsteen hoort? Deze edelstenen worden ook wel geboortestenen genoemd. De edelstenen staan symbool voor een bepaalde maand in het jaar. Elke geboortesteen heeft een eigen unieke betekenis en (helende) werking. Zo zou het dragen van een bepaalde edelsteen voor zelfvertrouwen of goede gezondheid kunnen zorgen. Hoe zijn geboortestenen eigenlijk ontstaan? Néhlia’s herinneringssieraden vertelt je in deze blog meer over de herkomst van de geboortesteen. 

De oorsprong van de geboortesteen 
Minimaal 40.000 jaar geleden werden er al sieraden met gekleurde stenen gemaakt. In het tweede boek van de Hebreeuwse bijbel, Exodus, werden er al meldingen gedaan van geboortestenen. Op de borstplaat (een gedeelte van een religieus kledingstuk) van Aäron waren twaalf edelstenen te zien die symbool stonden voor de twaalf stammen van Israël. Daarnaast zouden de twaalf stenen naar de twaalf kalendermaanden en sterrenbeelden verwijzen. Men dacht dat de stenen een helende werking hadden als ze dichtbij (op de huid) gedragen werden.

 Tweede boek van Exodus - Néhlia Herinneringssieraden

Duizenden jaren na het ontstaan van de geboortestenen  
Eeuwen later geloofden monniken en geleerden dat edelstenen speciale mystieke krachten hadden. Zij droegen de edelstenen in de maand waarbij de steen hoorde, omdat ze dachten dat de krachten van specifieke edelstenen dan het sterkste zou zijn. Het dragen van een edelsteen zou bijvoorbeeld helpen bij het uitspreken van vloeken, bij het genezen van zieke mensen en bij het afdwingen van geluk. Rijke mensen droegen in deze periode elke maand een andere steen en geloofden dat de juiste steen in de juiste maand bescherming zou bieden. Zo werd de geboortesteen sieraad geboren en de vraag naar deze sieraden nam toe. Vandaag de dag zijn de geboortesteen sieraden qua uiterlijk niet te vergelijken met de eerste geboortesteen sieraden, maar de betekenis van de stenen zijn wel hetzelfde gebleven.

Versierde borstplaat van Aäron
Versierde borstplaat van Aäron

De officiële lijst met geboortestenen 
In 1912 werd de eerste officiële lijst van geboortestenen door de National Association of Jewelers opgesteld. Sommige edelstenen op de lijst waren moeilijk te verkrijgen en daardoor duur. Niet op elke plek komen dezelfde edelstenen voor en hier werden alternatieven voor gezocht. Ook verschillende culturen hadden invloed op welke edelstenen er op de lijst kwamen. Zo vindt de ene cultuur een andere steen belangrijker dan een andere cultuur dat vindt. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat sommige maanden meerdere geboortestenen hebben. De lijst met geboortestenen werd in de loop der tijd soms bijgewerkt door het toevoegen of vervangen van edelstenen.

Edelstenen -Néhlia's Herinneringssieraden

Ben je opzoek naar een geboortesteen sieraad voor jezelf of een dierbare? 
Bekijk dan
hier de gehele collectie van Néhlia. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen