Het ontstaan van Valentijnsdag
14 februari, ook wel dé dag van de liefde. Deze dag vieren we namelijk: Valentijnsdag! Tegenwoordig wordt Valentijnsdag vaak gevierd met cadeautjes, bloemen of kaarten om extra aandacht te geven aan je geliefden. Toch stamt Valentijnsdag al uit de 14e eeuw. Hoe is Valentijnsdag eigenlijk ontstaan? Néhlia's Herinneringssieraden vertelt in deze blog meer over de geschiedenis en oorsprong van Valentijnsdag!
De oorsprong van Valentijnsdag
Priester Sint Valentijn
Over de oorsprong van Valentijnsdag zijn door de eeuwen heen verschillende verhalen ontstaan. Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome. Hij leefde in de 3e eeuw na Christus. In die tijd was de Romeinse keizer Claudius II (268-270 na christus) aan de macht. Claudius II verbood soldaten om te trouwen, omdat hij van mening was dat ongehuwde mannen beter in staat waren om te vechten in oorlogen. Er werd gedacht dat vrijgezelle mannen eerder bereid waren om te sterven op het slagveld. Sint Valentijn sloot in het geheim toch huwelijken met soldaten, want hij was van mening dat liefde alles overwon.
Toen keizer Claudius II dit ontdekte, liet hij Sint Valentijn op 14 februari 269 na Christus executeren. Zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. Valentijnsdag wordt daarom ook wel St. Valentijnsdag genoemd. De feestdag is vernoemd naar Sint Valentijn en we vieren het op zijn sterfdatum.
Priester Valentinus
Een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag dateert uit de 3e eeuw na Christus. Een priester genaamd Valentinus woonde in die tijd in Rome. Hij stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen. Zo genas Valentinus de blinde stiefdochter van Asterius (de Romeinse gouverneur). Asterius was hem zeer dankbaar daarvoor. Daarom bekeerde Asterius zich tot het Christendom en liet hij onmiddellijk alle christelijke gevangenen vrij. Voor de eerder genoemde keizer Claudius II was dit reden genoeg om Valentinus op 14 februari 270 na Christus te executeren.
Volgens andere bronnen werd Valentinus onthoofd, omdat hij in het geheim jonge koppels trouwde. Dit had de keizer ten strengste verboden. De kerk verklaarde Valentijn later heilig en 14 februari werd een feestdag. De feestdag werd vooral gevierd in Engeland. In die tijd was het niet gebruikelijk om iemand in het openbaar je liefde te tonen, maar op 14 februari werd een uitzondering gemaakt. Iedereen kon zijn geliefde dan boetevrij verrassen met een cadeau of brief.
Lupercalia
De derde mogelijke oorsprong van Valentijnsdag is het Romeinse feest Lupercalia, dat plaatsvond op 15 februari. Dit festival werd gehouden ter ere van Lupercus (de god van de schaapherders) en Lupa (de wolvin die Romulus en Remus opvoedde). Volgens een beschrijving van de Griekse historiograaf Plutarchus begon het feest met de rituele slachting van een hond en twee geiten, waarna de geitenhuiden werden verwerkt tot een aantal riemen.
Daarna renden jonge mannen naakt door de straten van Rome, waarbij ze die riemen gebruikten om uit te halen naar enthousiaste vrouwen. Iedere vrouw die geraakt werd zou namelijk zwanger worden, of als ze dat al was, een goede bevalling hebben. Het doel was om jonge mannen en vrouwen te koppelen in loterij-achtige partnerschappen met het doel om kinderen te krijgen. Sommige experts geloven dat deze traditie de basis vormde voor de moderne Valentijnsdag en in de praktijk van het geven van cadeaus aan geliefden.
Het feest werd in 494 na Christus door Paus Gelasius I (49e paus van de Rooms-Katholieke Kerk) afgeschaft. Het verhaal wil dat hij in plaats daarvan Valentijnsdag op 14 februari invoerde, maar daarvoor is geen bewijs. Daarom denken verschillende historici dat het verband tussen Valentijnsdag en de Lupercalia een later verzinsel is.
Valentijnsdag
Kortom, de precieze oorsprong van Valentijnsdag is tot op de dag van vandaag nog onduidelijk en waarschijnlijk is de feestdag ontstaan uit een combinatie van verschillende culturele en religieuze tradities. Toch blijft het een mooie dag om waardering en liefde uit te spreken voor de mensen van wie je houdt. Een beetje extra aandacht geven door middel van een prachtig cadeau of lieve woorden. Néhlia's Herinneringssieraden heeft een mooie collectie aan geboortesteen- en herinneringssieraden. Het perfecte cadeau om te geven tijdens Valentijnsdag! Een sieraad om de liefde te vieren en herinneringen samen te koesteren.
Herinneringshartje Graveerbare slavenarmband Graveerbaar armbandje