Geschiedenis van herinneringssieraden - Néhlia's herinneringssieraden

Het ontstaan van herinneringssieraden

Dodencultus EgypteHerinneringssieraden vroeger en nu
Het dragen van sieraden wordt al eeuwenlang gedaan. Tijdens een onderzoek dat in 2021 in een grot in het westen van Marokko werd gedaan, zijn schelpkralen gevonden die ongeveer 142.00 tot 150.000 jaar geleden door mensen als sieraden werden gedragen. Waarschijnlijk droegen mensen deze kralen om hun identiteit te uitten. Vandaag de dag dragen mensen nog steeds sieraden in allerlei soorten en maten. Ook herinneringssieraden worden al eeuwenlang gedragen en stammen uit de oudheid. Herinneringssieraden zijn heel persoonlijk en speciaal en maken het mogelijk om een dierbare of een betekenisvolle gebeurtenis te herdenken en dichtbij te dragen. Maar hoe is het dragen van herinneringssieraden eigenlijk ontstaan? Néhlia’s Herinneringssieraden vertelt je over de geschiedenis van de gedenksieraden.

De geschiedenis van herinneringssieraden
In het oude Egypte (vanaf 3300 v.Chr.) had de dodencultus een belangrijke plek in het leven van de Egyptenaren. In die tijd werden herinneringssieraden niet door de nabestaanden gedragen. De sieraden werden als grafgiften meegegeven aan de overledene als geluksbrenger voor de onderwereld. Deze sieraden waren belangrijk voor een succesvolle wedergeboorte en voor het verkrijgen van eeuwig leven. Tegenwoordig worden herinneringssieraden over het algemeen door nabestaanden van de overledene gedragen.


Bron: Marleen de Meyer ©Dayr al-Barsha Project

De herinneringssieraden zoals wij deze vandaag kennen ontstond pas echt in Engeland aan het einde van 18e eeuw. Deze periode staat ook wel bekend als de Romantiek. Koning Victoria was regeerde en was enorm populair onder de Britse bevolking. Na de onverwachte dood van Prins Albert in 1861 deelde Koningin Victoria haar verdriet met het hele volk. Koningin Victoria ging na de dood van Prins Albert veel herinneringssieraden dragen. Hierdoor nam de vraag naar deze gedenksieraden toe. Vooral medaillons werden veel gedragen, omdat een persoonlijke herinnering aan het verlies erin kon worden bewaard. Het medaillon is een klein plat doosje dat opengeklapt kan worden en waarin een aandenken zoals een haarlok en (na 1860) een foto kan worden bewaard. Het medaillon wordt gedragen als halsketting zodat de dierbare dicht bij het hart kon worden gedragen. Er werden in die tijd ook andere rouwsieraden gemaakt zoals rouwringen, chatelaines en broches met ruimte voor haarlokken. 

De herinneringssieraden van vandaag 
Vandaag de dag zijn er veel meer soorten herinneringssieraden zoals vingerafdruk sieraden, gegraveerde sieraden en sieraden waarbij bijvoorbeeld moedermelk in kan worden verwerkt. Tegenwoordig worden herinneringssieraden niet alleen gedragen als rouwsieraad, maar ook om mooie momenten te koesteren. In het leven krijg je met veel bijzondere en betekenisvolle momenten te maken. Néhlia heeft een kleine collectie aan herinneringssieraden waar bijvoorbeeld moedermelk, babytandjes, bijzondere steentjes, as of zand van een betekenisvolle plek in kan worden verwerkt. Hierdoor is ieder sieraad uniek en vertelt het haar eigen verhaal.

Graveerbare herinneringssieraden
Eén van de redenen dat graveerbare sieraden zo populair zijn als herinneringssieraad is doordat je ze bijvoorbeeld kunt graveren met een naam van een dierbaar persoon, vingerafdrukken of zelfs een foto.

     
Bekijk het product                                   Bekijk het product                        Bekijk het productVulbare herinneringssieraden
Een van de meest bekende herinneringssieraden is de assieraad. In dit sieraad kan een overleden dierbare op een symbolische manier dichtbij gedragen worden. Het sieraad kan ook gevuld worden door er bijvoorbeeld moedermelk, melktandjes of een haarlokje in te laten verwerken en op die manier een bijzondere periode in het leven te koesteren.

Zilveren ring met melktandjes in ovalen kopje en bolletjes van Néhlia's herinneringssieradenBezelcuphart met moedermelk en doorzichtige hars


Bekijk het product                             Bekijk het product                               Bekijk het product

 

Heb jij ook momenten die je graag wil koesteren of in herinnering wilt houden? Bekijk dan hier de gehele collectie van Néhlia. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen